mandag 23. mars 2009

LYS OG VARME.......


Nå når vi er så godt igang med forskjellige antikviteter , må jeg jo også ta med den som varmer oss mest, nemlig etasjeovnen. Den sluker ved og er ingen miljøvennlig sak, ...men du verden som den varmer ! Det siste året har vi benyttet denne formen for varme spesielt mye, da vi sist høst måtte skifte ut pumpen (vann til vann)som til vanlig holder huset varmt. Hele sommeren og høsten var vi uten gulvvarme og det stundet nesten til jul før den nye pumpen var på plass. Da hadde denne gamle traveren gjort kål på nesten hele vedlageret vårt.
Vi kjøpte dette gamle klenodiet(fra 1896) for mange herrens år siden, eller rettere sagt vi byttet den til oss. Gjorde virkelig et kupp den gangen vi byttet oljebrenneren vår med denne ovnen. På midten av syttitallet var oljebrennere ganske populære enda og familien som ville bytte , ville ha det lettvint, sikkert ! Vi hadde fått installert sentralfyr så vi trengte ikke denne oljebrenneren. For håpe de aldri angret.
Da vi bygde nytt hus, ble ovnen med på flyttelasset. Faktisk var det den som ble plassert først da jeg innredet huset, midt i mellom stuene og kjøkkenet

Den har endatil to plater, den ene med et innebygd kromkake jern. Om det blir energikrise så vi blir uten strøm, kan vi både holde varmen og lage middag samtidig og kromkaker til kaffen etterpå. Den trenger virkelig en vårpuss nå etter råfyringen dette siste året. Må nok finne fram ullsokken og ovnssverta snart, for nå skal traveren kvile litt !
Ha en god uke !
<span class=

5 kommentarer:

 1. Staselig omn. Hugsar ein liknande i min barndomsheim i svært unge år som vart utskift med ein kamin, langt mindre staselig en den som var.a godt vare på dette klenodiet, den er virkelig flott.

  SvarSlett
 2. For en staselig ovn. Vi hadde en sånn vedsluker i mitt barndomshjem også. Den ble skiftet ut med en "gjerrig" kamin.Nå er disse etasjeovnene blitt populære igjen, i mer fyringsvennlig versjon da.

  Ha en fin uke på Bårdsneset:-)

  SvarSlett
 3. Herlig! Er det sånn som sier "klirr klirr" når man går forbi? Husker den lyden fra bestemors stasstue i 2. etasje på gården.

  SvarSlett
 4. Åh det var en utrolig flott ovn! Den kan du være stolt av.

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarene !
  Ja, er stolt av den og heldigvis klirrer den ikke, bare parkettgulvet som knirker her.

  SvarSlett