torsdag 6. september 2012

DIY liftgardin.....

Å sy liftgardiner selv, er ikke så vanskelig som man skulle tro og mye billigere enn om man skulle kjøpe de ferdige. Greit også med tanke på at at vinduer kan ha så forskjellige bredder og høyder.

Siden jeg skulle lage 4 stk. til våre venner som nettopp har innviet ny hytte, 
 legger jeg ut fremgangsmåten min her, om noen får ånda til å lage seg nye liftgardiner :

Det du trenger for å lage en liftgardin er : 
Stoff , tråd (så klart !!) og en god skreddersaks, 2 stk. trelister (ca. 3-4 cm. bredde), x- antall glassfiberspiler
  (ettersom hvor mange lift det skal være /avhenger igjen av hvor høyt vinduet er),
liftgardinbånd, lifthyssing og 5 stk. øye(krok)-ringer.

 Sørg for å ta nøyaktige mål av lysåpningen (inni karmen) av vinduet !
Legg til sømmemonn i hver side og løpegang oppe og nede for trelistene + til en dobbel kappe nederst og klipp gardinen. Sy først inn sømmemonn i sidene og så løpegangen oppe. Mål opp 20 cm. mellom hver lift fra sømmen i løpegangen og strek opp med kritt og linjal hvor liftgardinbåndene skal sys på.
Sy på båndene med en søm på hver side og klipp de av inntil sømmemonnet, de skal fungere som en løpegang for spilene. Disse båndene har små hemper i midten , hyssingen kan da tres i akkurat der man vil. Det finnes også liftgardinbånd med små ringer på . Legg stoffet dobbelt nede og sy løpegangen for den nederste trelista. Det skal da bli en kappe (ca. 10-12 cm) som avslutter gardina nede. 
Kutt opp glassfiberspilene slik at de passer nøyaktig inni båndene. Jeg bruker en kabeltang til dette, 
den fliser ikke opp spilene i snittet. Tips;  om spilene blir oppfliset , kan man bruke en hvit tape rundt endene så de ikke blir så vanskelig å tre inn i løpegangene på båndene. Skru inn øyeringene i trelistene oppe og nede og fest hyssingen godt i ringen nede. Tre så hyssingen gjennom løkkene på båndet og gjennom øyeringen oppe på topplista. Samle de to hyssingene gjennom en øyering på ene siden av gardinen og fortsett med hyssingen halvveis ned på gardinen før du klipper den av. Da er liftgardinen ferdig til å monteres inn i vinduskarmen.
Gardinene monteres bare med 2 eller 3 små skruer. Disse skrus rett gjennom topplista som ligger inni løpegangen øverst, ca. 5 cm fra sidene og rett opp i vinduskarmen. Hold lista jevnt i forkant av karmen oppe..... når den skrus fast. Er vinduet bredere enn disse kan det være en fordel å sette en skrue i midten også. N.B.... Det er greit å være to om dette, så liftgardina blir montert nøyaktig inni karmen. 

Her prøvekjører min gode venninne og hytteeieren Bjørg,
at de fungerer som de skal etter at vi monterte de opp. De kan dras helt opp under karmen, men hun valgte å slippe de ned et hakk, så de fungerer som en gardinkappe. Hyssingen festes rundt et lite flaggstangfeste inni karmen. Tror hun ble fornøyd, ja !!


Lin er et fantastisk materiale som passer godt til liftgardiner, 
spesielt her på kjøkkenet i den nye fine hytta. 
Håper fremgangsmåten var forståelig !

13 kommentarer:

 1. så fint dette ble da...og jammen er du flink!!
  Kjekt at du legger ut oppskrift :)

  SvarSlett
 2. Så fint det ble. Kjekt du legger ut oppskrift. Har tenkt leeenge på og sy meg liftgardiner på et vindu på stua....men jeg og symaskinen er ikke gode venner:-)

  Gratulerer med 40års bryluppsdag,som har vært. Står respekt av dere som har vært gift så lenge:-)
  Klem Synnøve

  SvarSlett
 3. Flotte gardiner.. Så flink du er !!! Har noen vinduer jeg skulle hatt noen liftgardiner i, så mulig jeg prøver meg jeg og, selv om jeg og symaskinen er de beste vennene :)

  Klem,Kari

  SvarSlett
 4. Dette er jo akkurat slik jeg ønsker å sy til min hytte. Tror ikke jeg forsto så mye av det jeg les te ikveld, må se på det igjen . Tusen takk for forklaring og fine bilder.


  Bente

  SvarSlett
 5. Kjempefine liftgardiner! Dette kan du, Elin :)

  Tenker Bjørg ble fornøyd ja :)))

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 6. Super oppskrift!
  Men hvor kjøper man glassfiberspiler?
  God jul! :)

  SvarSlett
 7. Veldig kjekt å finne en så kjekk oppskrift på liftgardiner. Men jeg lurer også på hvor man får tak i glassfiberspiler?

  SvarSlett
 8. Jeg skal komme i gang med sying av liftgardiner! Takk for oppskriften :)
  Har selv kjøpt glassfiberspiler hos Stoff & Stil.

  SvarSlett
 9. Takk for en lettfattelig og grei oppskrift! Nå skal jeg bare kjøpe stoff og spiler, så er jeg klar for å sy liftgardiner til gutterommet. Tenkte å fore dem med et rullegardinstoff, regner med at det går fint og at jeg bør legge dette stoffet inn i side-, topp-, og bunnsømmene?

  SvarSlett
 10. Takk for en lettfattelig og grei oppskrift! Nå skal jeg bare kjøpe stoff og spiler, så er jeg klar for å sy liftgardiner til gutterommet. Tenkte å fore dem med et rullegardinstoff, regner med at det går fint og at jeg bør legge dette stoffet inn i side-, topp-, og bunnsømmene?

  SvarSlett
 11. Veldig koselig blogg du har og super flott beskrivelse på liftgardin. Vet du hvor man kan kjøpe glassfiberspiler? Tusen takk for svar.

  SvarSlett
 12. Hei, hvor kjøpte du linstoffet til disse?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei ! Dette er over 10 år siden , så jeg husker ikke. Men trolig ble stoffet bestilt hos en Fargerike- butikk !

   Slett