tirsdag 16. juni 2009

Gammel fjøsvegg....


Er fortsatt nede i kjelleretasjen, som vi nå leier ut. Fikk lyst å vise en kuriositet for mange, men for drivved-damene eller de som elsker gammelt materiale her inne i Blogglandia, er dette noe som kanskje vil falle i smak.

Som tidligere fortalt rev vi den gamle låven og plasserte det nye huset vårt på samme sted .
Låven var gammel og falleferdig, men den hadde en fjøsvegg som jeg syntes var verdt å ta vare på. Så etter at det meste av låven var revet og forsiktig fjernet, sto denne herlige veggen igjen. Folk trodde vel sikkert jeg hadde blitt smårar som ville plassere en gammel fjøsvegg i nyhuset, men det ville jeg altså og sta som jeg er fikk jeg selvfølgelig viljen min.

Veggen ble forsiktig løftet vekk fra tomten etter at de hadde støpt inn en jerndrager som fundament under murene. For den gamle steinmuren var sammensatt av " spøtt og leire", som en av arbeidsfolkene sa og ganske sjør. Men veggen ble plassert på marken bortenfor og pakket godt inn i plast for siden å bli behørlig behandlet av en ekspert fra museet i Ålesund.....så vi var rimelig sikker på at det ikke var en levende mått igjen. Da murene på huset var ferdig, ble hele stasen løftet på plass igjen ved hjelp av en stor kran.... omtrent på samme stedet den hadde stått . Den fineste siden vender ut mot gangen og innsiden danner en av veggene i kjellerstuen.

Døren i fjøsveggen er fullt brukbar, men noe lav, som de var for et par hundre år siden og hønseluken kan man også åpne.
....og gluggen ved siden av har fortsatt orginalglasset , selv om det ene fikk en sprekke underveis i prosessen. Har plassert en hane i vinduskarmen og gammelt hesteutstyr som pynt.
Dette er fra innsiden.
Inne i kjellerstuen holdes bokhyllen oppe av stolpen vi fant midt i låven, med initialene til han som bygde den i 1863.
På hver endevegg satte vi opp reisverket fra låven, med store trenagler i.
Hyllen med flatskjerm og musikkanlegg er også bygget opp av gammelt materiale, så her møtes virkelig gammel og ny tid. Denne stuen brukes som kinosal og musikkrom, helst av den mannlige delen av familien. Men nå er det altså 4 staute polakker som har fått overtatt fjernkontrollen...
so long...

4 kommentarer:

 1. WOW så STILI!!!
  D må e si..så tøft å blande så gammelt, Og så nytt:)
  den inskripsjonen er jo et klenodie.
  kreative sjeler dere!!:)
  Klem:)

  SvarSlett
 2. Dette var kjempetøft.
  Virkelig kreativt å blande gammelt og nytt på denne måten.
  En vegg med sjel.

  SvarSlett
 3. Heisann! Ja selvfølgelig fikk du viljen din!! Og bra var det, for dette var kjempeflott! Skikkelig nydelig! Har jammen noen vegger vi og på en gård. Dette var et skikkelig tips.
  Og så flott en dør da du!

  Tusen takk for titten:)) Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 4. Røft, råtøft og kreativt!
  Til inspirasjon for oss andre :-)

  SvarSlett