mandag 31. august 2009

Donna Bacalao...

I helgen var vi på Vikaneset ved Kristiansund og overvar operaforestillingen Donna Bacalao.
Handlingen er tatt fra det tidligere så aktive klippfiskmiljøet i Kristiansund og historien spinner rundt klippfiskkjerringen som fikk barn med byens mektigste klippfiskkonge. Frode Alnæs har skrevet musikken og Stig Nilsson teksten.

Et imponerende stykke arbeid har de langt ned for å dette til. Den store scena helt nede ved sjøen er bygd opp som store trekasser i moduler som kunne flyttes og finurlig bygges om. Bak troner et klippfiskberg opp. Rorbuene i bakgrunnen fungerer godt som ekte kulisser og midt i forestillingen kom en stor frakteskute seilende inn og la til kai.
Et stort amfi var bygd opp i bakkant for flere tusen publikummere.
Forestillingen varte i to timer og mørket senket seg før det var slutt.
Heldigvis var det bare litt yr under det meste av seansen, bare helt på slutten ble det litt vått på scenen.
Dansetruppen i vilter dans oppå noe som sikkert skulle forestille et stort tak de la over fisken.
150 aktører var med , både profesjonelle og lokale utøvere gjorde dette til en forestilling noe utenom det vanlige. Om man skulle sette fingeren på noe, måtte det være lyden som kanskje kunne ha vært litt høyere. Litt vanskelig å med seg handlingen av og til.
Ellers var jeg glad for at vi var godt kledd med vind-og vanntette plagg både husbonden og meg!!

Men nå vil jeg ha tøvær , altså !!

torsdag 27. august 2009

Rognebærgelè....

Ja, så var både rognebærgelèen og kantarellene i box.
Plukket kantarellene på ettermiddagsturen mens rognebæra fikk silt seg etter kokingen.

Rognebæra plukket jeg for et par dager siden og de har har vært innom fryseren.
Bæra blir ikke så bitter da og så safter den seg mye lettere.

Den småkoker sammen med eplebåter ca 1/2 time eller til bæra har saftet seg (falt sammen)
og eplene er helt møre. Så siler jeg den i sileklede og klemmer litt tilslutt. Men ikke for mye , da kan gelèen bli gromsete . Koker så saften sammen med sukker ca. 20-30 min.(uten lokk) Tar så gelè-prøve;(tar noen dråper på et tefat og ser om den stivner etter noen min.)
Hvis ikke den stivner, småkoker jeg den videre til den stivner.


Fyller gelèen på rene, varme glass (setter de i ovnen på 90 grader en stund).
Bruk ikke for store glass, Apetittsild-glassene har jeg funnet ut er akkurat passe i størrelsen.

Oppskrift på rognebærgelè :

1 kg. rognebær
1/2 kg. høstepler
3/4 l. vann
750 - 1000 g. sukker pr. l. saft

Nydelig spesielt til viltkjøtt, men også til mye asiatisk mat !
Og sååå populært som gave til de som har alt !



tirsdag 25. august 2009

Soppsanking....

En fordel med det våte været vi har hatt i det siste , det er mengder med sopp overalt. Trenger bare å ta en liten svipptur nedi skogsholtet her før korga er breddfull av godsaker.
Ikke alt havner i korga da. Den røde fluesoppen og de falske kantarellene får stå.

Har noen sikre sorter jeg holder meg til, slik som disse skrubbene. Ellers er den blekhvite piggsoppen og kantarellen banker`s.

Tar av den svampaktige undersiden på skrubben og bruker bare de unge stilkene.
Resten blir kappet i biter og fryst. Dette er er nydelig råstoff til mange forskjellige retter.
Bruker å plukke med meg forskjellige andre sorter også, men disse blir i hovedsak bare studert litt nærmere på nettet,.... vil ikke å ta noen sjanser på å bli soppforgiftet.

<span class=
Nå er rognebæra kjempefin !
Har plukket et par kilo av den mørkeste røde jeg fant og lagt i frysen.
Dette skal bli nydelig gelè om et par dager. Skal love å poste oppskriften,
så velkommen tilbake til de som er interresert.

So long !

søndag 23. august 2009

Turer i finværet....


Endelig en hel helg med fint vær og vi har benyttet godlynnet til værgudene godt.
I går var vi på grillsammenkomst i adopsjonsforeningen i Brusdalen på Sunnmøre, sammen med barnebarna. Et titalls familier med sine håpefulle var samlet til koselig samvær og leik. Etterpå ble det kaffe med noko attåt hjemme hos dattera, hvor vi overvar fotballkampen mellom Molde og Ålesund. Molde vant en fortjent seier til stor glede for romsdalingene i familien. Selv om undertegnede ikke er noen lidenskapelig fotballelsker, er det jo spennende med et slikt lokalt derby-oppgjør, spesielt når besteforeldrene på den andre siden er ihuga Ålesunds-patrioter.

I dag sælet vi på oss og kom oss på fjellet. Vi er så heldige å ha et aldeles nydelig turområde bare en kort kjøretur unna. Et område hvor bygdas bønder for noen år siden strevet ,gjette budskapen, ystet og kinnet, er nå blitt til et flott rekreasjonsområde. Sæterstølene er blitt omgjort til koselige hyttegrender og stadig nye hytter blir bygget. Bygda har et aktivt idrettsmiljø og ivrige ildsjeler har bygget både fin tur/sykkelløype rundt vatnet og en flott lysløype til vinterens skientusiaster. Selv er vi såre fornøyd over å muligheten til å bruke disse fasilitetene og kan rusle fornøyd avgårde med pelsen og kjenne at.......
...solen fortsatt varmer !!

torsdag 20. august 2009

Bærhøst.....


Både i gamlehagen og i den nye bærhagen bogner det nå av bær. Mer enn vi greier å gjøre oss nytte av , selv om både naboer, leieboere og familien forøvrig plukker. Min kjære mor var flink til å nyttiggjøre seg av alskens bær, både hagebær og skogsbær. Hun vokste opp under og etter krigen og de måtte nok lære seg å være nøysom og høste av det naturen hadde å by på. Hun fikk seks barn og det var ikke få bærturer vi var med på. Tilogmed på sine eldre dager kom hun hver høst og plukket av bærbuskene mine. Hun saftet og syltet til den store gullmedaljen, noe jeg var bare glad for selvfølgelig, for jeg hadde ikke tid til slikt dengangen. Nå de siste årene som hjemmeværende har jeg imidlertid laget en del saft og sylte igjen og håper mor nikker anerkjennende og smiler fornøyd der hun er.


Kjempegod saft blir det av rips og solbær og full av antioksidanter.Lager saften på gamlemåten , som min mor, syns den blir best da. Saftkokeren er selvfølgelig enklere å bruke,
da damper man bæra sammen med sukker i en operasjon og tapper den ferdige saften direkte på flasker. Men jeg syns mye av godsakene går til spille og saften blir ikke så fyldig.

Oppskriften jeg bruker er enkel:
Bruker like deler rips og solbær . Ha litt vann i først......ca. 1 l.til en slik stor panne.
Dette koker jeg forsiktig opp og lar det småkoke i 10 min., eller til bæra har saftet seg.


Tømmer det opp i et sileklede og lar det stå en times tid. Klemmer så ut resten av saften.
Koker bærsaften opp igjen sammen med sukker , til 1 l. saft og ca. 1/2 kg sukker, men tar det som regel på `gefylen`. Strør litt atamon oppi tilslutt for at safta skal holde seg bedre etter at man har åpnet en flaske (ca. 1 strøken ts. på 5 liter saft)

Skummer av og tapper på reine flasker. Jeg samler på tomme vodkaflasker , de slipper jeg nemlig å vaske siden de allerede er sterilisert....smart , ikke sant ! 14 flasker ble det...

...og innholdet er mye sunnere enn det som var i flaskene før !!

Markens grøde....

Så fikk vi endelig sol og etter en rask inspeksjonsrunde rundt i hagen var jeg like*molefonken som det Daisy ser ut for å være på bildet over. Hagen ser nærmest ut som et takras etter alt regnet i det siste. Har forresten bildene fra den fantastiske hagen Flor og Fjære friskt i minnet og det gjør ikke kaoset her i hagen noe bedre !
Bare krukkene som har stått i le under tak ser bra ut, som disse fuksiaene. De står nå med et hav av blomster for andre gang i år. Resten har mer eller mindre druknet.
*molefonken=litt trist og oppgitt


Det er på høy tid å bæra i hus også. Bruker som regel å begynne bærhøsten i begynnelsen av august, men siden det stort sett har høljet ned de siste ukene, har dette blitt utsatt til nå. Ripsbæra var fin, men solbæra var litt vell moden....greitt nok til safting da. Fikk plukket av en bøtte av hver, så det blir noen liter saft i år også.


Kikket etter kantareller igjen på kveldsturen her forleden. Har et sted ikke så langt unna turløypa langs fjæra, hvor det alltid har vært gode forekomster. Men de hadde bare så vidt kommet opp og skal stå et par uker til og vokse før jeg plukker de.


Den flotte klematisen The President ved inngangen blomstrer også. I år har den trykket seg godt oppunder rafta og folder seg utover i en kaskade av blomster og knopper. Har hatt gleden av den i godt og vell 15 år snart og den blir stadig større


N.B. Fargen på bildet ble litt blass.

Bogenvilla`en som jeg kjøpte som liten potteplante i fjor, blomstrer også for fullt nå. Den står lunt og godt oppe i kroken på verandaen og har blitt mer som en liten buske. Er ikke lite stolt over at jeg greide å berge den over vinteren. Håper det går like greit til neste vinter også.

Vi får bare krysse fingrene for at finværet vil vare noen dager nå !!
(Måtte skrive dette innlegget på nytt da bildene datt ut første gang, noe skjedde med Picasa ).

lørdag 15. august 2009

Båttur i Boknafjorden....


Denne uken har fruen bevilget seg en kort husmorferie. Hvor jeg bl.a. har vært på en tre-dagers båttur på Boknafjorden. Det er andre gangen tre av i alt seks søsken har hedret vår kjære mor, ved å reise på tur sammen rundt hennes fødselsdag(7. aug.) og mimre litt fra oppveksten.
Denne gangen også ble turen lagt til Stavanger og Boknafjorden, hvor en av mine 4 brødre bor. Området her er et eldorado for båtturisme, med sitt varierte natur forhold og mange perler...fra lange sandstrender i sør ,et utall av holmer/øyer og lune viker lenger nord og til et vilt og vakkert landskap innover i fjordarmene.

Vi ankret også denne gangen opp innerst i Økstrafjorden (bildet over).......
men denne gangen gikk turen videre til fots opp til et lite vatn hvor vi fristet fiskelykken, desverre uten hell. Ingen ørret ville være med oss ned til båten.


Flotte naturstier er anlagt på mange av stedene vi besøkte.
Så vi kunne ta oss spaserturer og nyte den flotte faunaen.


Hvem sier det ikke finnes orkidèer i Norge ?
Denne så jeg flere av oppe i den frodige Økstrafjorden.


....og vannliljer var det også selvfølgelig oppe på vatnet.


Selv om det ikke ble fjellørret på oss, ble det nok av fisk likevel
......god fiskesuppe ble det av disse.

Høydepunktet på hele turen var utvilsomt besøket vi hadde på det utrolig flotte hageanlegget
Flor og Fjære. Et unikt sted åpenbarte seg da vi fortøyde båten på kaia og fikk tillatelse til å ta en rask tur opp i denne oasen .

Dette er noe av det flotteste jeg noen gang har sett....helt utrolig vakkert !!

Stedet ble startet av en gartner som var utbrent og måtte gi opp et gartneri han drev.
Han flyttet ut på denne øya og begynte etterhvert å anlegge denne hagen.
Den er nå kjempestor og stedet har også fått en flott restaurant etterhvert. Inntekten til driften kommer fra besøkende som bestiller båttur hit ut. Inkludert i pakken for denne turen hører det med guidet tur rundt i hageanlegget , pluss middagsservering på restauranten.
Siden vi ikke var betalende besøkende fikk vi bare en rask kikk,
så dette stedet skal jeg så definitivt tilbake til ...en gang !



Turen gikk så videre til Lindøy, hvor vi koste oss med trønder- sodd med ´noko attåt´på kaia.
På Lindøy var det tidligere en spesialskole for vanskeligstilte barn.
Denne skolen er nå nedlagt og stedet blir brukt til leirskole og blir drevet av Stavanger kommune. Mange fine turstier rundt på denne øya også. På spaserturen kom vi over en flott `gapahuk` som jeg har lyst å kopiere.

Vi var heldige med været også......noe variert skydekke, men mest sol...bare en regnskur fikk vi seint en kveld, så......

alle var vi enige om at det hadde vært en fin tur !

torsdag 6. august 2009

Husvask og klargjøring....


Nå til helgen venter vi storinnrykk. Det unge paret vi var i bryllupet til i Romania, kommer på helgevisitt før sesongen på Den norske Opera starter igjen. Ferien er nok over for de fleste nå og leietakerne i `gamlehuset` kommer på søndag. Dessuten har jeg fått hint om at de muligens trenger kjellerleiligheten også. Så da har denne uken gått med til å klargjøre både den og utleiehuset....10 senger står nå klar i nyvasket hus og leilighet.

Resten av huset måtte jo også shines til besøket i morgen,
så akkurat nå er jeg glad for at vi ikke har hytte !

Bildet over er fra daglig/TV-stuen. Imotsetning til mange interiørbloggere har jeg ikke hvit salong og dèt er jeg egentlig glad for....siden vi har hund med mørk pels. Dette alkantara-stoffet er greit å holde reint, vasker bare over med en ren bomullsklut. Det kan også plukkes av og vaskes om det blir for møkkete, men har faktisk sluppet det til nå.


Musikkanlegg og flatskjerm hører selvsagt til i enhver dagligstue. De er plassert oppå en hendig sak fra Ikea hvor skuffene under er fyllt opp med CDer og DVDfilmer plassert nedi noen stativ jeg har funnet hos Skeidar. Maleriet over er jeg veldig glad i. Det har en egen historie som jeg får ta en annen gang. Den antilope-lignende-skulpturen til venstre har jeg også fått i presang av husbonden, den gir sitt særpreg til stuen den også.
De store porselens-lampene på hver side av sofaen må jeg bare fortelle litt om. De var kjøpt til den forrige salongen vi hadde og siden jeg liker så godt denne urne-fasongen, ville jeg gjerne beholde de da vi fornyet stuen. Det var bare det at de var i en slags aprikosfarge med noen flekker i metallikblå, blank porselen og passet liksom ikke helt inn i det nye møblementet. Men problemet løste seg før jeg visste ordet av det, da en av våre venner var så uheldig å knuse den ene. Jeg ville fortsatt ikke gi slipp på disse kjære lampene mine og satte meg ned og limte den sammen igjen. Det var heldigvis store biter, men skøytene vistes jo litt for godt.... så da fikk jeg en fiks idè. Malte de først med heftgrunn og sauset på med hvit Heidi murpuss...(dekorpuss for utendørs bruk på murer). Tilslutt malte jeg de med akrylmaling i en farge som matchet salongen. Så med nye skjermer fikk jeg to nye lamper som jeg er veldig glad i og som ingen i verden har maken til ! Så man kan trygt si at uhellet ikke var så galt at det ikke var godt for noe...kanskje hadde dette ikke blitt gjort hadde den ene ikke blitt knust.

Jeg er veldig glad i urner i forskjellige fasonger,
som dere sikkert forstår og har en liten gruppe i denne stuen også.
Men jeg er stadig på utkikk etter nye, nå leter jeg etter noen nye potteskjulere til den andre stuen.

På salongbordet har jeg en liten Royal Doulton-statue "Mother and Daugther" heter den og er innkjøpt på en av våre Englandsturer en gang. Produsert i 1979 står det under, så det var nok på en av våre første turer som unge og nyetablerte.

Vel, vel.... nå er huset nyvasket og jeg er utrolig glad for den supre mopp-oppfinnelsen.
Når over 90 kvadrat med parkett skal rengjøres , er det gjort i en fei å svinse rundt med forskjellige mopp-remedier. Tørrmoppen blir også brukt på flisene på både bad og ikke minst hallen .....(der pelsen som regel holder til) ,utrolig hva som ligger igjen etter vask !

Ha en fin helg , med ønske om litt solskinn til alle !

onsdag 5. august 2009

Hyttedrøm og blåbærtur....


Har et favorittsted hvor jeg plukker blåbær hvert år. Det ligger rett nedenfor haugen hvor vi har hyttetomt. Her finnes den søteste, største og mørkeste blåbæra. Må sikkert være en spesiell sort som vokser her for lynget er nesten mørk burgunder og bæra er nesten sort.

Men i år var det skuffende lite av den sorte bæra....bare den vanlige blå og det bugnet ikke av den heller. Men jeg greide å fylle opp bøtta...etter hvert. Kikket etter kantareller også, men det var skrale greier, fant bare en håndfull. Tidligere år har jeg funnet store mengder på dette stedet....kanskje er det litt tidlig enda , eller har andre vært her før meg ?
Denne spesielle jakthytta er blitt oppført på den øverste av tre hyttetomter vi solgte for noen år siden. Nå holder de på med innredningen innvendig. Vi var innom og kikket og det blir virkelig flott.

Sjekk de gedigne tømmerstokkene !!...her trengs ikke noe ekstra isolasjon.
Legg også merke til spottene langs raften som vil opplyse hele hytta på mørke kvelder.

Hyttetomten vår ligger på en haug rett ovenfor denne jakthytta.
Når vi tar ned noe av vegetasjonen forran, får vi en fantastisk flott utsikt utover tre fjellvatn.
Vi har ventet i mange år på tillatelse til å bygge her og nå er det endelig blitt klarert.
I denne ventetiden har vi studert mange forskjellige hyttetegninger og har blinket oss ut et par favoritter.Bare en liten vegstump igjenstår , samtidig blir det lagt strømkabel fra knutepunktet nede ved jakthytta og opp til vår framtidige hytte.

Så igjenstår det å se om vi får tid og råd til å realisere drømmen
......har egentlig nok av hus å holde styr på fra før av.....syns nå jeg da.


Men den som lever får se !

søndag 2. august 2009

Eventyrlig vakkert.....


Endelig er du min !
Vi var så heldige å være gjester i et flott bryllup til denne sommeren.

Det var nesten som i eventyret når brudgommen plukket opp skoen til bruden...
.........og fikk den på plass der den hørte hjemme.
Det ble et fantatisk fotolys etter middagen (kl. 21 på kvelden!) da alle skulle fotograferes.

Et vakkert brudepar i majestetiske omgivelser. Kongen og Dronningen skimtes i bakrunnen.
De er endel av de imponerende fjellene oppe i Romsdalen.

Det gikk en rød tråd gjennom hele bryllupet.
Fra inbydelsen, kirken, brudebilen, bryllupskaken og til den nydelige brudebuketten.

Lykke til med livet sammen Anniken og Rolf !

N.B. snart har jeg hatt 10.000 besøkende her på bloggen min !
Det hadde jeg ikke trodd da jeg nølende startet opp for vell et halv år siden.
Hadde vært morro å vite hvem som får æren av å være nr. 10.000,
kanskje vanker det en overraskelse !